101. YILIMIZ KUTLU OLSUN-MAMAK HAVADİS
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
www.ebrununsozlugu.com
FacebookTwitterWhatsAppPaylaş
101. yıl 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.
Ne Mutlu Türküm Diyene!
101. YILIMIZ KUTLU OLSUN
Amerika’nın, Avustralya’nın keşfedilip; yeni dünyanın oluşumu fark edildikten sonra, artarak yayılan sömürgecilik ve 300 yıl süren emperyalizme karşı savunmaya karşı ilk adımın olduğu yerdir; Samsun. Milli Bayramımız olan Gençlik ve Spor Bayramımızın 101. yılı kutlu olsun!
İspanya, Hollanda, İngiltere, Fransa, Amerika başta olmak üzere, Güney Amerika, Afrika, Asya, Avustralya, Kuzey Deniz Ülkeleri ve birçok adacıklar, emperyalist ülkeler tarafından istila edilmişti. Büyük olan ve/ya görünen bu ülkelere karşı duruş sergilemeyen sömürge ülkeleri, kendi ülkelerinde, işgalcilerin köleleri olmuşlardı… Hepimizin bildiği gibi, dünyada bu emperyalistlere ilk başkaldırıyı Çanakkale’de yapan kişidir; Mustafa Kemal Paşa… İşte o gün varolan devlet; Osmanlı Devleti idi; Türkiye Cumhuriyeti’nin ise tohumları ekiliyordu. 19 Mayıs 1919 tarihi ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıcı yani kişisel egemenlikten, milli egemenliğe geçişin ilk adımı idi... Zaten Samsun’da ilk adımın atılmasından dolayı, o semte İlkadım adı verilir.
Mondros Ateşkes Antlaşması’nda, emperyalistler gerektiği anda, istedikleri yeri istila edebileceklerdi… Milli kuvvetlerin engellenmesi için, Anadolu’ya nasihat heyetleri gönderilecekti. İngilizlerin desteklediği, Pontusçu Rum çetelerine karşı, Türklerin direnişine karşı çıkmışlardı. Türklerin durdurulması, hiç sesini çıkarmadan oturmaları için 15 Mayısta Vahdettin tarafından Ordu Müfettişi olarak Mustafa Kemal’i saraya çağrılmış ve 16 Mayısta Samsun’a gönderilmişti. Çünkü Vahdettin de aynı babası 2. Abdülhamit gibi, İngiliz mandasının en iyi tercih olduğunu düşünüyordu… İngilizlere iyi görünmek için, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde asayiş sağlanmalı, Türkler hiçbir şekilde tepki vermemeli; silahları da toplanmalıydı…
Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı görevinin verilmesinin ardından, Mustafa Kemal’i Çanakkale’den tanıyan emperyalistler, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasından pek hoşlanmışlardı. Sirkeci’den İngilizler tarafından kontrol edilerek yola çıkan vapura, Mustafa Kemal Üsküdar Kız Kulesi açıklarından biner. Fırtınalı kötü bir zamanda hareket eden Bandırma Vapuru kaptanı İsmail Hakkı Durusu, kendilerinin takip edildiğini fark eder ve vapurun ışıklarını kapatarak; onları atlatır! Refet Bele ve yaveri Arif Hikmet Efendinin de olduğu 18 kişilik bir grupla Bandırma Vapuru ile Samsun’a ulaşılmıştır…
Hepimizin bildiği ama çoğumuzun bilmediği bazı şeyler var! Herkes 19 Mayısta Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkıp, Kurtuluş Savaşı’nı başlattığını bilir ama çok kişi diğer illerdeki komutaları Mustafa Kemal’in nasıl örgütlediğini bilmez! Mondros Ateşkes Antlaşması’nın akabinde, tüm silahların toplatılması, ordunun dağıtılması istenilmemiş miydi? Yıldırım Orduları Komutanı olarak İngiliz ve Araplarla çarpışarak 26 Ekimde Halep’in kuzeyinde olan Katma’yı geri alan Mustafa Kemal, o bölgeyi Ali Cenani Beye bölgeyi savunması için teslim eder; kendilerini savunmaları için talimat ve malzeme için destek vereceğini bildirir. Daha sonra Kilis’e gider ve malzemelerin ve erzakların Kilis’e getirilmesi için talimat verir. Ertesi gün Adana’ya geçer ve orada bir toplantı gerçekleşir. Savaştan sonra elde kalan silahları Mustafa Kemal, Adana’da Şakirpaşa’daki Hacı Seyit Paşanın evine götürülmesi için, kendisi ile görev yapan subaylara talimat verir ve kendisinden talimat beklemelerini ister. 8 Kasımda İstanbul’a giden trene biner... Böylece Adana, Hatay, Antep, Urfa, Maraş bölgelerinde mücadele edecekleri erzaklar ve silahlar buradan halka ulaştırılır!
30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 8 Kasımda İstanbul’a giden Mustafa Kemal, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan askerlerini karaya çıkarken görmüş ve ‘geldikleri gibi giderler’ demişti. İstanbul’a gelişinin akabinde Şişli’deki evde başlayan toplantılar, 15 Mayıs 1919’a kadar sürmüş, gerekli komutanlara yazılı evraklar gönderilmişti…
19 Mayısta Samsun’daki ortamı ve Türk halkının işgalcilere karşı cengaver yaklaşımını gören Mustafa Kemal, Samsun’daki gerekli çalışmalardan 6 gün sonra, Havza’ya geçer. İşte o zaman, Hükümet Mustafa Kemal’in Türkleri, Rumların ve İngilizlerin karşısında susturmak değil, kendi halkını ve ülkesini savunması için çalışmalar yapmak için çalışmalar yaptığını anlar ve acil geri çağrılır. Ama Mustafa Kemal artık Samsun’da çoban ateşini yakmıştır ve istifasını Osmanlı Devleti’ne göndermiştir!
Çoban ateşinin yakıldığı bu tarihi, 1926’da ilk kez kutlanıp, 1936 yılından itibaren önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu günü geleceğimiz olan çocuklarımıza armağan edip; bu günü Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan etmiştir. 101. yılında ilk kez Atamızı ziyaret edemeden, evlerimizden bayraklarımızla kendisine ulaşacağımız, camlardan kutlamalar yapacağımız bir gün olacak… Önemli olarak bedeni olarak değil, ruhi olarak desteklemek değil mi?
Gerçek Atatürkçüleri, 19 Mayısta saat 19.19’dan itibaren, İstiklal Marşımızı okuyup; bayraklarımızla camlarımızdan, balkonlarımızdan kutlayacağız. Hangi yaşta olursanız olun, Atatürk’ün Gençliği hepimiziz… Herkesi bugün camlara, balkonlara bekliyor ve hepinizin Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum…
Ne Mutlu Türküm Diyene!
FacebookTwitterWhatsAppPaylaş
epilepsi nedir?
epilepsi ve iş
epilepsi ve yaşam
epilepsi ve yaşam platformu
epilepsiyle
epilepsiyle yaşam
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder