DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ-MEDİKİTİK
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
www.epilepsiveyasam.com
Dünya Sağlık Günü için Medikritik sayfasında yayınlanan yazım.
https://www.medikritik.com/haberler/disari-cikmamanin-ne-demek-oldugunu-bilirim/
Dışarı çıkmamanın ne demek olduğunu bilirim
Dünya Sağlık Günü
Bugün Dünya Sağlık Günü. 2. Dünya Savaşından sonra, 1948 yılında, Çin ve Brezilya delegelerinin daveti ile toplanan Birleşmiş Milletlerin, kendisine bağlı ülkelerle bir araya gelip kurdukları örgüttür; Dünya Sağlık Örgütü (WHO). Bu kuruluş gününe, Dünya Sağlık Günü adı verildi. Tplum sağlığı ile ilgilenen Dünya Sağlık Örgütü, her sene o yıl için bir isim verir ve o konuda araştırmalar yapar ki; bu senenin adı Health and Power yani Sağlık ve İnsan Gücü oldu.
Hayat her geçen gün farklı sorulara, sorunlara gebe… Bizlerde kendi branşımız olan konularda düşünmek, fikirler üretmek, bunları paylaşmak, hatta tartışmak bunun sonucunda da kararlar almak gibi görevleri yerine getiren kişiler olarak dünyadaki birer neferiz. Her branş kendi içinde farklı konulara önem verse de, unutulmayan bir gerçek vardır ki; sağlık olmadığı zaman, hiçbiri işlemez; işleyemez!
Sağlık denen kavram, aslında hayatımızda ilk ve en önemli noktada olsa da, bizlerin sahipken değerini bilmediği, hovardaca kullandığı bu terim, kaybettiği anda ‘en önemli’ unsur olarak karşımıza çıkar. Sağlık; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır.
14. yüzyılda Avrupa’da başlayan veba, 15. yüzyılda Amerika’da başlayan çiçek hastalığı, 1801 ‘de Haiti’de başlayan sarıhumma, 1888 yılında başlayan sığır vebası, 2019 yılında Çin’de başlayan korona yani covid 19 salgını şeklinde, dünyanın büyük bir kısmında etkisini göstermiş salgınlardır. Salgın hastalıklar yenildi ama birçok kişi, bu salgın hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti… Önceki dönemlerde, hastalıklara bazı öneriler ve çözümler getirilse de; bugünkü gibi hızlı iletişim olmadığı için, sorunların duyulması da, farklı fikirlerin birleştirilip; beyin fırtınası haline gelmesi de, uzun bir süreçe yayılıyordu…
Teknolojinin, diğer salgın dönemlerinden çok daha ileri olduğu bugünlerde, herhangi bir bilgi için uzaklara gitmeye, bilgi alabilmek için Diyojen gibi gezmeye gerek yok! Tamamen elektronik ortamların içinde olduğumuz bugünlerde, dünyanın en uzak diyarlarından söylenen sözün, birkaç saniye içinde farklı bir noktadan duyulduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle elimizdeki imkȃnları değerlendirerek, evin içinde de sanal bir dünya da yaşamak mümkün! Önemli olan kişinin kendi kendisine yetebilmesidir! Kimselerin olmadığı yerde, internettin çekmediği sanal dünya da, kitaplar, el işleri, mutfak, farklı fikirler üzerinde düşünerek; yazarak zaman harcamak, telefonla aramak…… inanın teknolojinin olmadığı en ücra köşede bile bunlar var. Bir de teknoloji o bölgede varsa ki; dünyanın neredeyse tamamına yakın kısmında olan televizyon, radyo, bilgisayar, internet, sosyal medya gibi bir -e dünya yani sanal dünya ile tek başımıza kendimize yeteriz; aynen Dünya Sağlık Örgütü’nün isimlendirdiği Sağlık ve İnsan Gücü ifadesinde olduğu gibi! Tüm bunları yapmak için tek bir şeye ihtiyacımız var. O da SAĞLIK! Zaten tüm çalışmalar da, o’nun gitmemesi için yapılmıyor mu? Rahmetli Vehbi Koç’un bir anlatımı, hiç aklımdan çıkmıyor. Şöyle diyordu ’sağlığınız varsa 10 puan, reşitseniz 1 sıfır daha koyun, çalışıyorsanız 1 sıfır daha, evliyseniz 1 sıfır daha, çocuğunuz varsa 1 sıfır daha, sağlıklı ise 1 sıfır daha, kendi işinizde çalışıyorsanız 1 sıfır daha…. Eğer sağlığınız yoksa, başındaki biri kaldırın!’ Bu örneği, birçok toplantıdaki konuşmamda dinleyicilerime hatırlatırım. Dünyadaki en önemli kavramdır, sağlık!
Ben daha önce geçirdiğim epilepsi hastalığından dolayı sürekli büyük nöbetler geçiriyordum. Sizler gibi 2-3 hafta değil, 2,5 yıl evden dışarı bir ekmek almaya çık(a)madan yaşadım. Sadece kitaplarımla, fikirlerimle, walkmenim, arada bir sevmediğim televizyon ile. Hem de ne zaman nöbet gelip, fenalaşacağım bilinmediği için, annem okuldan gelene kadar ‘ocağı yakma, balkona çıkma, şohbeti açma, bıçak-makas elleme, ütüyü kullanma’ denen ortamda… 1997 öncesinde internetle evde zaman geçirmek diye bir kavram yoktu. Ama bir umut vardı! İşte umut denen kavramı biliyorsanız, sağlık kelimesinden de güçlü olduğunu anlayacaksınız!
Dünya Sağlık Örgütü bu yılı Sağlık ve İnsan Gücü Yılı ilan etti. Sağlığımız için gücümüzü kullanalım, sağlıklı gücümüzü kullanalım, çevremizdekilerin sağlıklı yaşaması için gücümüzü kullanalım… Sahip olduğumuz değeri bilerek yürüdüğümüz zaman, aslında ‘evinde kal’ fikrinin hiç de zor olmadığını göreceksiniz. Umudunuzu yitirmeden ‘evde kal’ programını huzurlu bir şekilde uygulayabilmeniz dileğiyle…. Dünya Sağlık Günümüzde, sağlıkla kalın, umutla kalın, mutlu kalın….
Ebru Öztürk
www.ebrununsozlugu.com
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder