Corona Virüsünden Korkma Tedbir Al!-Medikiritik Sitesinden

Corona Virüsünden Korkma Tedbir Al!
Korkarak değil mücadele ile yaşlanır hayat!

Kaptanın ustalığı, deniz durgunken belli olur mu?

https://www.medikritik.com/kose-yazilari/coronavirusten-korkma-tedbir-al/

Epilepsi ve Yaşam Platformu Kurucu Başkanı Ebru ÖZTÜRK coronavirüs tehdidi altında geçirdiğimiz şu günlerde en fazla üst solunum yolları hastalığı taşıyanların dikkat etmesi gerekirken farklı rahatsızlıkları olanların coronavirüs stresine girmeden tedbirli davranmaları gerektiğini belirten bir yazı kaleme aldı.
Ebru Öztürk’ün yazısı şöyle:
26 Mart Dünya Beyin Gününü yaklaştığımız şu günlerde, oldukça meşakkateli bir dönemden geçiyoruz. Öncelikli olarak herkese bu zor zamanlarda, söylenilenlere uyulmasını rica ediyor, en kısa süreden, en az zararla atlatmayı diliyoruz.
Doktoralarımızdan aldığımız bilgiye göre, Korona nörolojik sistemlerimizi etkilese de, epilepsililer için şu ana kadar özel bir şey paylaşılmadı. Paylaşıldığı zaman, konu ile ilgili nöroloğumuz bize bilgi verecek. Bizde sizleri bilgilendireceğiz, merak etmeyin…
Dışarı çıkmayan epilepsililerin birçoğu hem toplumdan kendisi izole edenler, fenalaşma korkusu ile çıkmayanlar, işsizlikte 1 numara olması nedeniyle evde oturanlar…. Şimdi korana virüsü herkes gibi, bizleri de etkilediği için, oturanlar ordusu olarak daha da kalabalıklaştık….
Unutmayalım ki; korku değil, kararlılıkla, bilinçle yüründüğü zaman, kötülükleri de, virüsleri de yenilebilir. Nazım Hikmet’in dediği gibi ‘çaresi yok usta, biz kazanacağız! Korona virüsünün çıkışı ile gerekli tedbirleri alan sağlık bakanımıza çok teşekkür ediyoruz, oldukça başarılı bir çalışma gerçekleştirdi. Gerekli önlemleri aldı. Hatta daha virüs ülkemize gelmeden, ocak ve şubat ayında 2 kere Sağlık bakan yardımcısı Emine hanımın yanına gittiğim zaman, ikisinde de bu konu ile ilgili toplantıdaydılar. Bir de ümreden ilk gelen grubu, diğer yurt dışından gelen gruplara yaptıkları gibi 14 gün onları da izole etselerdi; böyle bir artış olmayacaktı! Sözcü Gazetesi’nde okuduğum haberde Giresun’a dönen 52 kişi, Aydın’da 256 kişi, Espiye’de 30 kişi, Şebinkarahisar’da 20 kişi…. evlerine gittiler. Ayrıca yapılan açıklamalarda, kimseyle temas etmeyecekler demişlerdi! Oysa bir de baktık. onlar dışarılara çıkmışlar, hatta belediyelerde çalışanlar, onlara ‘hayırlı olsun’ ziyaretine gitmişler. 14 gün sonra hayırlı olsuna gidilse, gezmeye gidilmese olmaz mıydı?
Bize hekimlerin dediklerini, tartışmadan, uygulamalıyız! 6 yıl tıp okuyup, üzerine bölümün doktorasını yapan kişi, herhalde farklı bölümden mezun olan kişiden daha fazla bilgi sahibidir, öyle değil mi?
Epilepsililer olarak örnek olalım… Çalışıyorsak, sadece iş-ev arasında hassasiyet göstererek gidip-gelelim. Araçlarda, banka kuyruklarında, marketlerde diğer kişilerle aramızda 1 metre kadar mesafe olsun. Metrobüste mesafe daha mı yakın; o zaman diğer aracı bekleyelim, diğerine bineriz… Sağlık mı önemli; erken gidip zaman kazanmak mı? Karar sizin… Çalışmıyorsak evden çıkmayalım. Zorunlu ihtiyaçlar için çıkılacaksa, hep aynı kişi çıksın. Kapıdan girerken montumuzu asıp, bir yere dokunmadan elimizi yıkamaya gidelim. İçeri girerken kullandığımız anahtar, elimizdeki eşyaları kolonyalı mendil ile silelim veya onları 2-2.5 saat kapı girişinde yere bırakalım. Daha sonra virüsten kurtulmuş halde onları alalım. 60 yaş üzeri olanlar, enfeksiyon hastaları ve hasta olanlar hiç çıkmasınlar. Bir süre evden çıkmamak mı iyi, hasta olup hastanede yatarak çıkmamak mı iyi? Herkes kendi ebeveynine getir-götür işlerinde destek verir. Kimsesi olmayan veya destek alamayanlara, belediyeler, polisler, jandarma hizmet veriyor zaten…
En büyük sıkıntılardan biri, işsizler ve bu dönemde çalışması durdurulup maaş almayan işsizler ordusuna katılanlar. Bugünkü yaşamı geçtim; önceki aya ait elektrik, su, telefon, doğalgaz, kredi kartı gibi giderleri nasıl ödeyecekler? İşten çıkanlara işsizlik verilecek mi? Benim düşündüğüm bolca para değil, yaşaması için gerekli olan zaruri ihtiyaçların karşılanabilmesi… İnşallah bu konuda Devlet gerekli desteği ve ertelemeleri zamanında yapar…
Bir de son dönemde takip ettiğimiz en önemli konuya dönelim. Virüs geziyordu ama ben yine sizlerin ehliyet ve engel derecelerini hesaplanması konularını içeren yönetmelik tasarı önerileri için; 60 yaş yasağı konulduktan sonra da; korkmadım ombudsmana tekrar gittim. Görevlilerle tokalaşmadım, uzaktan konuştuk ama işin ilerlemesi için birşeyler yaptım… Peki siz https://ebasvuru.ombudsman.gov.tr/ formunu doldurarak, görevinizi yaptınız mı? Bence çok basit bir iş istedim sizden. Yıllardan beri yapılan çalışmaların çöpe gitmemesi, bu kadar emeğin heba olmaması için, altı üstü bir başvuru… Sadece talepte bulunup, hayal kurmakla değil, harekete geçmekle elde edilir başarılı sonuçlar… 850.000 tespit edilen, 100.000 tahin edilen 950.000 epilepsili kişi ve aile 4 kişi ise 4 milyona yakın bir nüfusumuz var! Haydi 500 cesur kişi bu işi çözer! Sen de var mısın? Unutma denizin kıyısında durup, denize bakarak; denizi aşamazsın. Hayal değil, ivme gerekli! Unutma engelleri, engellemeye çalışmazsan, engelli bir hayata mahkumsun demektir!
Bu arada 2 gün sonra Dünya Beyin Günü…. 26 Matta basın açıklamamızı yayınlarız! En kısa sürede atlatılan korna virüsü ile en az zayiatla, en az hastalıkla, sağlıklı günlere ulaşmamız dileğiyle… Şimdiden hepimizin günü kutlu olsun!
Sevgiyle kalın…
Ebru ÖZTÜRK
Epilepsi ve Yaşam Platformu Kurucusu&Başkanıwww.epilepsiveyasam.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epilepsi hastaları ne engelli ne sağlıklı görülüyor

EPİLEPSİ HASTALARININ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALMALARI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK İÇİN HAZIRLANMIŞ OLAN ÖNERİ TASLAĞI