Van'da seçim döneminde yaşadıklarımız



‘HDP gelirse çok çileler çekeceğiz’


3.7.2018 06:45


Van, sandıkta en net mesajın verildiği il oldu. HDP’nin oy oranı azalırken, terörle mücadeleye destek arttı. Vanlılar, ekonomideki kötü gidişata rağmen, ‘Ekmeğimiz az olsun, hiç olmazsa yaşayabiliyoruz’ dedi

YURT HABERLER

24 Haziran seçimlerinin en çarpıcı sonuçları güneydoğu illerinden geldi. HDP, tüm bölgede ciddi oranda oy kaybederken, bölge halkı tercihini terörle mücadeleden yana kullandı. PKK’nın üzerine kararlı şekilde gidilmesini savunan partiler, oylarını artırdı. Bu iller içinde en dikkat çekeni ise Van oldu. HDP, 1 Kasım’a göre 5 puan oy kaybederken, Vatan Partisi oyunu dörde, MHP ikiye katladı.
Vatan Partisi Van Milletvekili Adayı Ebru Öztürk, Van’daki seçim gözlemlerini Aydınlık’a anlattı. Öztürk’ün gözlemleri arasında 150 baş hayvanını satmak zorunda kaldığı halde AKP’ye oy veren köylüden, “İki taraftan biri olmak zorundayız, yoksa yaşayamayız” diyen bölge sakinine kadar çok sayıda örnek yer aldı. Öztürk’ün anlatımıyla, 24 Haziran seçimlerinden önce Van’daki insan manzaraları şöyle:






Ebru Öztürk kahveleri dolaşan tek kadın adaydı

EKMEĞİMİZ AZ AMA YAŞIYORUZ
“Köyden gelmiş 35 yaşlarında birisiyle karşılaştım. Biraz konuştuk, ‘Bu hükümetle nasıl gidiyor hayat’ diye sorunca, başladı anlatmaya... ‘Eskiden 150 büyükbaş hayvanım vardı, devlet desteklemedi, gelecekte de daha kötü şeyler olacağını fark ettiğim için yok pahasına hepsini sattım. İdare etmeye çalışıyorum abla’ dedi. Oysa hala köyünde AKP temsilcisiydi. ‘Peki hala nasıl AKP’li oluyorsun? Görmüyor musun kendi halini’ dedik, ‘Neden bak anlatayım’ diye başladı ve devam etti: ‘CHP eskiden buralarda vardı, artık yok! Burayı senelerce HDP yürüttü, biz neler çektik biliyor musun? Bize 10 sene önce ‘Hastane yapacağız ilçeye’ dediler, oy verdik. Önce HDP geldi başladı, ama ilerlemedi. Sonra AKP’yi seçtik hala bitmedi. Ama biliyoruz ki HDP gelirse, değil hastane hepimiz çok çileler çekeceğiz! Ne yapalım ekmeğimiz az olsun, hiç olmazsa yaşayabiliyoruz. Yoksa senin partin en iyisi biliyorum, ama inan iki taraftan biri olmak zorundayız, yoksa yaşayamayız. Senin gelebileceğini bilsek destekleriz, ama malum ortada...’ Aynı köylü, CHP’nin nasıl eridiğini de kısaca ‘CHP alamayacağını biliyor, HDP’ye destek veriyor zaten’ diye açıkladı.”
DAĞDAKİ PKK HABERCİLERİ
Ebru Öztürk, eşinin iki kardeşi dağda öldürülmüş ve HDP’den kopmuş bir Vanlı’nın anlatımlarını da şöyle aktardı:
“Eşim Kürt. Daha önce iki kardeşi PKK tarafından dağda öldürüldü, o da HDP’ye ters duruyor. Biz Vatan Partisi’nin dediklerini doğru bulduk, bağımsız da olsak yakın şeyler söyleyince sıkıntı çıkarttılar, ‘Aşiretin tamamı size karşı olur’ diye haber saldılar...”
Öztürk, baskı ve tehditlerin bu kadarla sınırlı olmadığına dikkat çekti ve alınan güvenlik önlemlerini aktardı: “Daha önce parti araçlarına karşı Van’da darp uygunlandığı için gideceğimiz ilçenin Emniyet Müdürlüğü’ne önceden haber veriyoruz ve bir sivil polis ilçe girişinde arkamızdan bizi takip ediyordu. Ziyaretler korumalarla gerçekleşiyordu. Güvenlik önlemleri bazı mahalle ve köylerde daha da ağırlaşıyor ve ‘kirpi’ denilen araçlar gerekiyordu. Bize eşlik eden koruma görevlilerinin de taşıdığı silahlar bölgeye göre tüfek ya da tabanca olarak değişiyordu.”
VAN İKİDEN BÜYÜKTÜR
Van’da bir yerel gazete sahibiyle sohbet eden Ebru Öztürk’e gazetecilerin “Van ikiden büyüktür” sözünü aktarmışlar. “Peki ne demek istiyorsunuz” sorusunaysa şu yanıtı almışlar: “Van sadece AKP ve HDP değildir. Burada sadece seçim zamanı değil, seçimin olmadığı zamanda da gelip mücadele edecek ve ‘Biz de varız’ diyerek; insanlara alternatif gösterebilecek parti. Halk alternatif arıyor...”
TEK KADIN ADAY
Ebru Öztürk, Vatan Partisi’nin çalışmalarında diğerlerinden farklı olarak şu noktalara dikkat çekti: “Araçları kendimiz kullanıyorduk. Diğer partilerde bir milletvekili gezerken, hem ilçe teşkilatı, hem koruma, hem de şöförü ile geziyordu. Oysa şöför de bizdik; ilçe teşkilatı da, il teşkilatı da... Bir diğer şaşkınlıkları, diğer partilerin hiçbirinden ile gelen kadın milletvekili adayı yokmuş. Tek kadın aday, Vatan Partisi adına gelen bendim. Diğer taraftan kadınların kahveye girmesi de bir ilkti. Bir kahveye davet edilmiştik ve bir masaya buyur edildik. Konuşmaya başladığımda birkaç kişinin bana dikkatle baktığını ve şaşkınlıkla dinlediğini gördüm. Güya PKK bölgesinde, ‘HDP kapatılsın’ diyen partinin kadın milletvekili adayı, hem araç kullanıyor hem HDP gruplarının arasında geziniyor, üstelik kahvede konuşuyordu.”



https://www.aydinlik.com.tr/hdp-gelirse-cok-cileler-cekecegiz-turkiye-temmuz-2018


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epilepsi hastaları ne engelli ne sağlıklı görülüyor

EPİLEPSİ HASTALARININ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALMALARI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK İÇİN HAZIRLANMIŞ OLAN ÖNERİ TASLAĞI