Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde epilepsi ve yaşam semineri

https://www.urfanatik.com/haber/3535937/viransehirde-colyak-ve-epilepsi-farkindalik-konferansi-duzenlendi


Viranşehir'de "Çölyak ve Epilepsi Farkındalık" Konferansı Düzenlendi


Viranşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa Çölyak Derneği’nin katkılarıyla İlçe Merkezinde görev yapmakta olan Sınıf Öğretmenlerine yönelik “Çölyak ve Epilepsi Hastalığına Farkındalık” yaratmak adına bir konferans düzenledi.
Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi Ömer Halisdemir Konferans salonunda düzenlenen etkinliğe ŞanlıurfaMilletvekilli Mehmet Ali Cevheri, İlçe Kaymakamı Ömer Çimşit, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Tekin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Ateş, İlçe Nüfus Müdürü Faysal Turan, Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, Epilepsi Hasta ve Yakınları Derneği Şanlıurfa Temsilcisi Heybetullah Çiçek, STK temsilcileri ve Sınıf Öğretmenleri katıldı.
Viranşehir Belediyesi Kültür Merkezi Konferans salonunda düzenlenen etkinlik Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğanın açılış konuşması ile başladı. Doğan” Çölyak Hastalığına Farkındalık Oluşturmak adına İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa böyle bir etkinlik yaptık. Umuyoruz ki Öğretmenlerimiz verilecek konferans ile öğrencilerde oluşabilecek Çölyak Hastalığının belirtilerini öğrenir ve erken teşhisin bir parçası olurlar” dedi.
Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğanı’ın konuşmasından sonra kısa bir konuşma yapan Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri öğretmenlere seslenerek “Çölyak hastalığı gluten proteine karşı alerjisi olan insanların mide ve sinir sisteminde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Sizlerle bir araya gelmemizin sebebi öğrencilerimizde oluşabilecek Çölyak Hastalığınının erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesinin bir parçası olmanızdır. Çölyak doğuştan gelen bir hastalık değildir. Bu yüzden hepimiz potansiyel bir Çölyak hastası adayıyız diyebiliriz.”dedi.
“Çölyak Hastalığına Farkındalık” konulu konferansı Gastroloji Uzmanı Dr. Uğur Deveci verdi. Dr. Deveci İnce bağırsağın gluten proteinine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyeti olan çölyak hastalığına ilişkin bilgiler aktardı. Halk arasında buğday proteini olarak bilinen glutenin sadece buğday ve buğday ürünlerinde bulunmadığını kaydeden Deveci arpa, çavdar ve yulafta da yer alan gluten proteininin paketlenerek satılan birçok gıdada yer aldığını anlattı.
Çölyakın gluten bileşenine reaksiyon veren bir hastalık olduğunu belirten Aksan, glutenin bağırsaklara verdiği zarar nedeniyle vücuttaki diğer emilimleri de azalttığını, çölyakın tek tedavisinin glutensiz gıdalar ile beslenmek olduğunu anlattı.
Deveci günümüzde tüketilen birçok besin ve ilaçların gluten içerdiğini anımsatarak, “Glutensiz hayat bir hastalık tedavisinden önce bir yaşam biçimidir, dikkatli olmak lazım” ifadelerini kullandı.
Konferans sonunda Epilepsi Hasta ve Yakınları Derneği üyeleri Nöroloji Uzmanı Ebru Kurt, Psikolog Gökhan Kurt ve Pratisyen Hekim Fatma Özgün Epilepsi hastası bir öğrencinin okulda nöbet geçirmesi halinde öğrenciye yapılabilecek ilk yardım tedavisi hakkında kısa bir bilgilendirme semineri verdi.

Viranşehir'de "Çölyak ve Epilepsi Farkındalık" Konferansı Düzenlendi
https://www.facebook.com/epilepsiveyasamhttp://www.urfanatik.com/sanliurfa/viransehir-de-colyak-ve-epilepsi-farkindalik-h78242.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epilepsi hastaları ne engelli ne sağlıklı görülüyor

EPİLEPSİ HASTALARININ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALMALARI İLE İLGİLİ YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK İÇİN HAZIRLANMIŞ OLAN ÖNERİ TASLAĞI